”Harjoittelu Ruusulankadun asumispalveluyksikössä yllätti positiivisesti.”

Opintoihin liittyvä työharjoittelu Ruusulankadun asumispalveluyksikössä yllätti Tuuli Lehtisen positiivisesti.
JAA

Kuuden viikon harjoittelu Sininauha Oy:n Ruusulankadun asumispalveluyksikössä tuntui niin hyvältä, että sairaanhoitajaopiskelija Tuuli Lehtinen sai kipinän suuntautua päihde- ja mielenterveysopintoihin.

Ruusulankadun asumispalveluyksikkö oli ennakkoon sairaanhoitajaopiskelija Tuuli Lehtiselle vain hatarasti tuttu ja niistä hataristakin tiedoista suurin osa oli tullut median välityksellä.”Tiesin siis etukäteen, että tähän yksikköön oli sen alkuaikoina suhtauduttu kovin epäilevästi ja sen, että yksikössä noudatettiin Asunto ensin –periaatetta.”

Harjoitteluun Tuuli Lehtinen tuli erittäin avoimin mielin.

”Ehkä vähän mietitytti, miten asukkaiden mahdollinen päihteiden käyttö näkyisi täällä talon arjessa, mutta mitään kummallisia ennakkoluuloja minulla ei ollut. ”

Kuuden viikon harjoittelun aikana Tuuli Lehtinen on päässyt tutustumaan talon asukkaiden arkeen ja sairaanhoitajan tehtäviin mielenterveys- ja päihdetyössä. Aiempaa kokemusta päihde- tai mielenterveyspuolelta hänellä ei ollut.

”Suurin yllätys oli varmaan se, että täällä tehdään aika erilaista työtä kuin somaattisella puolella. Sairaalassa harjoittelun keskiössä on kädentaidot, kuten sidonta ja esimerkiksi haavojen ompelu. Tässä työssä käytetään paljon myös päätä: pitää ajatella ja pohtia eri tavalla. Toki täälläkin hoidetaan kipua, särkyä, sairauksia ja haavoja, mutta keskiössä on kohtaaminen ja keskustelu.”

Työn tuloksetkin näkyvät eri tavalla.”Jos annan antibioottia, voin seurata sen tuottamaa vastetta hyvinkin nopeasti potilaan kunnossa. Tässä työssä vaikutusten aikaväli on huomattavasti pidempi ja toisaalta ne saavutetut askeleetkin ovat ihan erilaisia. Ne voivat olla hyvinkin pieniä asioita, jotka sitten pitkällä tähtäimellä parantavat asiakkaan elämänlaatua.”Tärkeää työtä

Kuuden viikon pätkä on antanut hyvän mahdollisuuden kurkistaa Ruusulankadun asumispalveluyksikön maailmaan.

”Kuudessa viikossa pääsi hyvin perehtymään työhön ja tähän alaan, mutta toisaalta myös oivalsin, että luottamuksellisten asiakassuhteiden rakentaminen vaatisi paljon pidemmän ajan.”

Vaativaa, mutta merkityksellistä työtä

Harjoittelu on sytyttänyt Lehtiseen kipinän suuntautua opinnoissaan nimenomaan päihde- ja mielenterveyspuolelle.

”Tämän tyyppinen työ tuntuu sopivan minulle todella hyvin. Olen luonteeltani sellainen, että tykkään pohdiskella asioita vähän syvemmin ja tässä tehtävässä sellaista taitoa nimenomaan tarvitaan. ”

Työ on vaativaa, mutta merkityksellistä.

”Tässä työssä tarvitaan mielestäni kypsyyttä ja kykyä asennoitua asioihin rauhallisesti. Siitä on apua, että tuntee itsensä ja uskaltaa sekä osaa kuunnella ja keskustella.”

Harjoittelu on nyt päättymässä ja Tuuli Lehtinen palaa vielä reiluksi vuodeksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun Savonlinnaan.

Hatara median kautta välittynyt kuva Ruusulankadun elämästä on myös täydentynyt harjoittelun aikana.

” Ymmärrän toki hyvin naapuruston ajoittaisia harmeja ja yksikön tuomia haittoja, mutta tutustuttuani näihin ihmisiin ja heidän tarinoihinsa olen todella iloinen, että tällainen paikka on olemassa ja näillä ihmisillä täällä koti. Täällä tehdään tärkeää työtä.”